Boots / Bootfitting

Boots / Bootfitting

Het aanbod in skischoenen is enorm groot en een goede schoen is van uitermate groot belang om een comfortabele ervaring te garanderen. Een correcte opmeting & analyse van jouw voet is de basis voor een juiste keuze. Daarvoor biedt Aqua Sport een persoonlijke begeleiding doorheen dit traject.

Of zoek je dit?

Op basis van een uitgebreide analyse adviseert Dirk zowel de recreant als de ervaren skiër de gepaste ski’s & bindingen om een optimale ervaring te garanderen. Ook hier is maatwerk op basis van specifieke vereisten voor bijvoorbeeld freeriders mogelijk.​

Naast onze functionele en modieuze ski fashion bieden we als exclusieve wintersportwinkel uiteraard ook alle skimateriaal aan voor zowel recreanten als ervaren tourskiërs. Ook hier focussen we weer op onze sterke punten zoals exclusieve, hoogkwalitatieve merken gecombineerd met onze jarenlange ervaring die maatwerk toestaat. ​

1. Analyse

We nemen een nauwkeurige voetafdruk met de podoscoop. Hierdoor krijgen we door een warmteafdruk een duidelijk beeld van zowel de lengte, breedte en ondersteuning van je voet. Merken we bij de afdruk een tekort aan ondersteuning op, kunnen we zolen op maat uitwerken om de nodige stabiliteit en ondersteuning te geven. Een voet die niet stabiel staat, veroorzaakt pijn aan de onderkant van de voet, maar kan ook door laterale beweging in de schoen leiden tot pijn of ontsteking van de enkels of het scheenbeen.

2. Fitting

Na de analyse overlopen we samen met jou enkele belangrijke punten zoals je skiniveau, sportiviteit en stijl (piste-freeride-touring) en ook met eventueel voorgaande problemen van oude schoenen houden wij rekening. Op basis van jouw analyse, laten we je enkele modellen passen. Dankzij ons ruim assortiment aan schoenen met degelijke opbouw, vind je zeker een gepaste schoen. Onze opbouw zit niet enkel in sportiviteit, ook flex, leestbreedte, buitenschaal en type binnenschoen kent vele variaties.

3. Keuze

Na het passen en vergelijken van de door ons aanbevolen modellen, komen we tot jouw keuze. Indien je geen SIDAS-zolen nodig hebt, passen we onmiddellijk de binnenschoenen aan. Aqua Sport werkt enkel met thermisch vervormbare binnenschoenen. Die we na opwarming afkoelen rond je voet, waardoor ze de juiste vorm aannemen. Dit duurt even, maar je geniet tijdens dit proces van een drankje in onze sfeervolle après-ski bar. Indien nodig passen we ook de buitenschaal van je skischoen aan eventuele drukpunten aan of werken we met SIDAS CUSTOM SHELLS en SIDAS THERMOLINERS, ofwel lege buitenschalen en 360* vervormbare binnenschoenen. Ook werken we met de nieuwe PU Classic Comfort-liner, een te injecteren binnenschoen, voor een perfecte pasvorm en optimaal comfort.

4. Zolen op maat

Indien je nood hebt aan zolen op jouw maat voor extra ondersteuning en stabiliteit, maken we die in eigen atelier op een SIDAS CUSTOM FIT-STATION. We printen jouw voetbad met vacuüm-technologie. Daarna smelten we de zool in de print. Deze zolen geven 100% ondersteuning en extra demping. Hierdoor komen je voeten niet alleen meer tot rust, door de stabiliteit is er ook geen sprake meer van wrijving en dus van pijnlijke ontstekingspunten op bv. je enkels of scheenbeen. We kunnen ook zolen maken voor je bestaande skischoenen.

Welke schoen past bij jou?

Kies voor een ervaren skiwinkel zoals Aqua Sport voor de aankoop van jouw skischoenen. Dirk garandeert jou een gepaste schoen dankzij het zeer uitgebreid aanbod voor zowel recreanten, racers als tourskiërs.

Daarnaast heeft Dirk ook een grondige kennis van podologie en kan hij je voet juist op meten en beoordelen zodat hij de juiste schoen voor jou kan adviseren. Dit is enorm belangrijk aangezien het assortiment zeer breed is en gaat van schoenen voor smalle of brede voeten maar ook naar verschillende leesten. Via vacuümtechnologie ontwikkelt Dirk in eigen atelier voetondersteuning voor 100% ondersteunende zolen. Een skischoen kopen is op die manier een proces, maar garandeert wel een optimaal resultaat zodat je comfortabel kan skiën.

Deze toerschoenen zijn voorzien van Low Tech Inserts zodat alle toerbindingen op deze schoenen passen. Het grote verschil met de freerideschoenen zit in gewicht en mobiliteit. Door gebruik te maken van materialen zoals Grilamid en Carbon voor de buitenschaal en ultra lite binnenschoen blijft het gewicht van deze schoen zo laag mogelijk. 1.300 gram voor een skischoen is werkelijk ongelofelijk licht. De verstelbare bovenschaal geeft je bovendien in looppositie tot 55 graden beweging. De schoenen sturen doorgaans iets minder direct dan raceschoenen, al is er de laatste jaren wel een tendens naar een stijvere en preciezere toerschoen zodat je ook optimaal van je run geniet na een stevige klim.

De fanatieke freeriders willen meestal ook met vellen kunnen klimmen waardoor de laatste jaren de betere freerideschoenen ook Low Tech Inserts staan en een verstelbare cuff hebben. Op deze schoenen halen we gemiddeld gezien 40° verstelbaarheid. Door materialen zoals Polyether en Carbon te gebruiken gaan deze schoenen doorgaans iets zwaarder zijn dan de toerschoenen, maar wel stijver en directer aanvoelen. Door ook sportievere binnenschoenen te gebruiken ga je doorgaans iets vaster zitten maar neemt ook het gewicht toe. Het verschil tussen toer- en freerider schoenen is zeer klein geworden waardoor je in feite met beide schoenen zowel kan freeriden als toeren. De ene gaat lichter zijn en meer klimcomfort geven, de andere gaat iets preciezer sturen. 

Enkel wanneer de skischoen perfect past, kan de skiër op of buiten de piste met vertrouwen, precies en comfortabel skiën. De racecategorie omvat alle skischoenmodellen die onze fabrikanten presenteren als het absoluut premium product. Deze skischoenen zijn bestemd voor de technisch, agressieve skiër die nood heeft aan een schoen die onmiddellijk en agressief instuurt. Alhoewel ze dezelfde “looks” hebben zijn dit geen World Cup raceschoenen. Deze schoenen zijn stijf met een eerder smalle leest, maar vereisen meestal niet het speciale werk en de ingebonden, noodzakelijke binnenschoen om een World Cup schoen te doen passen.

Onze sportieve skischoenen hebben de laatste jaren enorme progressie gemaakt op vlak van comfort. Deze schoenen zijn door gebruik van nieuwe materialen een pak lichter geworden zonder te moeten inboeten aan precisie. De binnenschoenen en buitenschalen zijn zeer goed aanpasbaar en er zijn de laatste jaren heel wat verschillende “leesten” (breedtes en volumes) bijgekomen. Hierdoor kunnen we veel directer op de noden van de klant inspelen zonder al te grote aanpassingen uit te voeren. De flex of hardheid van de schoenen bevindt zich tussen 110 en 130 en daardoor gaan ze zeer precies insturen zonder de nadelen van raceschoenen.

Zelfde type van skischoen als de heren maar dan aangepast op een specifieke damesleest. Deze gaan niet alleen ietsje lager zijn maar de binnenschoen gaat bovenaan een holle of U-vorm aannemen zodat ze beter aan een vrouwelijke kuitvorm passen. De gemiddelde flex is iets lager, tussen de 95 en 110 en ook het gewicht is doorgaans lager. Extra warme materialen zoals Merino wol en Primaloft worden vaak gebruikt.

Deze skischoenen hebben als voornaamste doel om comfort te bieden. De zachtere buitenschaal gaat heel makkelijk instappen en door haar lagere flex zeer “foutvergevend” zijn. Hij gaat iets trager reageren, maar ook bij foute bewegingen niet zo snel afstraffen. De dikkere binnenschoenen gaan niet alleen zeer warm zijn maar ook zeer comfortabel. Wie graag rustig op de blauwe en rode pistes vertoeft aan een matige snelheid zal enkel voordelen ervaren met deze schoenen.